
یکی از حرکات ورزشی هوازی که با بالابردن ضربان قلب، به تقویت قلب و همینطور چربیسوزی کمک شایانی میکند طناب زدن است. طنابزنی ورزشی است که بهراحتی میتوان در خانه بدون نیاز به تجهیزات خاص ورزشی و با هزینهای بسیار پایین انجام داد. این ورزش که به فضای زیادی نیاز ندارد بسیار کمهزینه است و باعث افزایش آمادگی جسمانی، تقویت سیستم هوازی و گردش خون میشود.
با انجام تمرین طنابزنی و افزایش ضربان قلب، میزان مصرف اکسیژن افزایش پیدا میکند. در طنابزنی استاندارد به مدت 10 دقیقه معادل 30 دقیقه انجام فعالیت پیادهروی یا دوی آهسته، انرژی مصرف میشود.
طناب زدن ورزشی برای همه سنین
همه افراد در طول دورههای سنی خود بهویژه در سنین کودکی با طناب زدن آشنا شده و آن را انجام دادهاند. در سنین بزرگسالی با انجام فعالیتهای بدنی و تمرینات طراحی شده، اغلب این ورزش بهعنوان یک تمرین کاردیو برای افزایش ضربان قلب به کار گرفته میشود.
افرادی که به طور منظم، در مدتزمانهای کوتاه یا بلند از طناب زدن بهره میگیرند، فواید زیادی را به بدن خود میرسانند.
فواید طناب زدن
- کالری سوزی
اکثر افراد هدف خود را از انجام حرکات ورزشی، بر مبنای کالری سوزی و چربیسوزی گذاشتهاند. در طول انجام تمرینات ورزشی، قسمتی از فعالیتها باید مختص حرکات کاردیو در نظر گرفته شود، تا میزان ضربان قلب بالا رفته و چربیسوزی بیشتری شکل پذیرد.
با بالارفتن ضربان قلب، کالری سوزی برای اندامها و اکسیژنرسانی به ارگانهای حیاتی بدن افزایش پیدا میکند، البته در هر 10 دقیقه طناب زدن بین 130 الی 150 کالری سوزانده میشود.
- افزایش استقامت بدن
طناب زدن بهتنهایی یکرشته ورزشی محسوب نمیشود، اما در برخی از موارد برای انجام حرکات نمایشی به کار گرفته میشود. طناب زدن ساده که اکثر افراد آن را انجام میدهند، استقامت بدن افراد را تا حد زیادی افزایش میدهد.
بسیاری از ورزشکاران حرفهای، برای تقویت عضلات ساق پا، ران و بالابردن تعادل و هماهنگی بین اعضای بدن، همچنین تقویت عضلات دست و کمر، و بالابردن استقامت و چابکی از این ورزش بهره میگیرند.
- طناب زدن عامل عضلهسازی
آن چه برای بسیاری از ورزشکاران مبتدی تا حرفهای حائز اهمیت است، عضلانی شدن بدن آنها است که در این راستا طناب زدن راهکاری ساده اما بسیار مؤثر در رسیدن به این هدف محسوب میشود. در این تمرین می توان از تجهیزاتی مانند وزنه دست و پا برای افزایش فشار و تقویت بیشتر عضلات استفاده کرد.
پریدنهای مکرر ازروی طناب، عضلات قسمتهای زیر را روی فرم آورده و به کات عضلانی و جذابتر شدن شکل ظاهری آنها کمک میکند، مانند:
شکلگیری عضلات پشت ساق پا عضلات سرینی و همسترینگ، فرم گیری مناسب عضلات چهار سر ران مؤثر در فرم مناسب عضلات فیله کمر
- تقویت قلب و عروق
یکی از راهکارهایی که میتواند ما را از آسیب به قلب و رگهای عروقی در امان نگه دارد، انجام حرکات کاردیو است که ضربان قلب را تا حد مطلوبی بالا میبرد. بالارفتن ضربان قلب یعنی اکسیژنرسانی بیشتر به ارگانهای حیاتی بدن که مغز، ریه و قلب مهمترین آنها است. طناب زدن یکی از ورزشهایی است که این موارد را میتوان از آن انتظار داشت.
- سلامت استخوانها
برای داشتن کیفیت عمر بالا، افزایش تراکم استخوان امری بسیار مهم و ضروری محسوب میشود. اگر استخوان حد مطلوب تراکم خود را نداشته باشد، با بالارفتن سن ممکن است، شکننده و بسیار آسیبپذیر شوند. انجام فعالیتهای بدنی مناسب، از بروز چنین مشکلاتی در سنین بالا جلوگیری کند.
- کاهش وزن و تناسباندام
همواره، انجام تمرینات هوازی در کنار تمرینات قدرتی به کاهش وزن شما، کمک شایانی میرساند. رژیم کاهش وزن و یا ورزش هیچکدام بهتنهایی نمیتواند راهی برای رسیدن به تناسباندام اصولی باشند.
طناب زدن بهعنوان یک فعالیت هوازی مطلوب در سوزاندن چربیها تأثیر بسزایی دارد، زیرا چربیهای ناحیه پا و شکمی را کاهش داده و به عضلانی شدن آنها کمک میکند.
- بهبود عملکرد مغز و تعادل
هماهنگی بین دو نیمکره مغز، باعث بهبود عملکرد مغز و برقرار کردن هماهنگی بین انجام پرش و حرکت طناب میشود که همین عامل به حفظ تعادل اندام منجر خواهد شد.
در این حرکت ورزشی، مغز وظیفه فرمان پرش و چرخاندن طناب را بر عهده دارد و با هر بار انجام این تمرین مغز نیز به چالش کشیده شده و ازاینرو مغز تحت کنترل درآمده و فعالتر از سابق عمل میکند.
علت سرگیجه هنگام طناب زدن چیست؟
تمرینات کاردیو مانند طناب زدن، ممکن است بنا به دلایل زیر ممکن است سرگیجه و حتی گاهی سردرد را به همراه داشته باشد:
- فشارخون بالا
- مبتدی و تازهکار بودن
- انجام بیش از حد تمرینات ورزشی
- کمآبی بدن
- گرم بودن محیط
- انجام تمرینات در ارتفاع
راهکارهایی برای رفع سردرد حین تمرین
- خواب کافی شبانه
- هیدراته نگهداشتن بدن
- مدیریت استرس
- انتخاب محیط مناسب
- حذف الکل و سیگار
- تعادل در انجام تمرینات
- محدودکردن مصرف کافئین
- فرم بدنی مناسب
- عمل دم و بازدم مکرر
نکات مهم در انجام تمرینات
- تهیه طناب مناسب و باکیفیت
- انجام حرکات کششی پیش از تمرین
- ابتدا آرنج به بدن چسبیده و کمی شانهها شل نگهداشته شود.
- مناسب با چرخش دست و طناب هماهنگ عمل شود.
- پوشیدن کفش مناسب جهت کاهش ضربات.
- استفاده خانمها از یک لباس مناسب برای انجام فعالیت و تحرک زیاد.
- پرهیز از طناب زدن روی سطوح لغزنده.
- صاف ایستادن و موازی نگهداشتن چانه با زمین.
- عدم انجام حرکات ناگهانی.
طناب زدن برای این گروه ممنوع
بااینکه طناب زدن فواید بسیاری را برای سلامتی به همراه دارد، اما محدودیتهایی برای برخی از افراد وجود دارد که بهتر است از انجام آن خودداری کنند:
- افرادی که چاقی بیش از حد و وزن بالایی دارند.
- افرادی که به نرمی استخوان یا پوکیاستخوان دچار هستند.
- کسانی که دچار مشکلات زانو و کمر هستند.
- خانمهای باردار تا جای ممکن بهتر است از انجام این حرکت ورزشی دوری کنند.
- افرادی که جراحی و پروتزهای مصنوعی دارند.
- افرادی که به هر علتی در هر یک از قسمتهای بدن مشکل ارتوپدی دارند.
آیا طناب زدن بهعنوان دشمنی برای رحم محسوب میشود؟
اینکه طناب زدن برای رحم عوارض خطرناکی دارد، یک باور قدیمی و نادرست است که فاقد پشتوانه علمی است و نمیتواند بهتنهایی دلیلی برای ابتلا به این بیماری به شمار رود.
در واقع افتادگی رحم زمانی ایجاد میشود که رباط و عضلات کشنده داخل لگن ضعیف شده باشند و نتوانند رحم را در قسمت اصلی خود، ثابت حفظ کنند.