امروزه ورزش به دو صورت انجام می پذیرد که عبارتند از اصولی و غیر اصولی. ورزش اصولی زیر نظر مربی با دستورات علمی و صحیح همراه با رژیم غذایی خاص صورت می پذیرد. ورزش غیر اصولی آن نوع ورزش است که فرد بدون نظارت مربی و به دلخواه خود این کار را انجام می دهد. نه برنامه خاص تمرینی دارد و نه برنامه مکمل غذایی. در مورد دومین روش بخاطر غیر علمی و غیر اصولی بودن صحبتی نداریم. اما در مورد روش اول باید بگوئیم که در صورت انجام ورزش با این روش دچار مشکلی نخواهید شد. جوابدهی خوبی خواهد داشت. در نوشته پیش رو در مورد تاثیر دستگاه های بدنسازی بر سلامت جسم و روان توضیحاتی خدمت شما ارائه خواهیم داد.
تاثیر دستگاه های بدنسازی بر سلامت جسم و روان
اگر بخواهیم در این مورد صحبت کنیم بایستی دو بخش را مورد بحث قرار دهیم.
ورزش های ایروبیک
در این نوع ورزش کمتر از دستگاه های سنگین بدنسازی خبری هست و بیشتر از تجهیزاتی ساده برای هماهنگی و ریتمیک بودن بیشتر حرکات ورزشی مورد استفاده قرار می گیرد. در ورزش ایروبیک از حرکات ریتمیک و متناوب ماهیچه ای برای بالا بردن ضربان قلب و تنفس و فعال نمودن عضلات استفاده می گردد. البته متخصصان پزشکی نیز تاثیر این ورزش بر قلب و ریه ها و گردش خون را تایید می کنند. همانگونه که گفتیم تجهیزاتی که در این شیوه ورزشی مورد استفاده قرار می گیرد خیلی ساده تر از دستگاه های بدنسازی هستند. این تجهیزات عبارتند از:
- هالتر
- وزنه
- دمبل
- چوب کش
- سیم کش
البته ذکر این نکته ضروری است که استفاده از تجهیزات بدنسازی در کنار ورزش ایروبیک در افزایش توان و استقامت عضله ها مؤثر است. همچنین احساس رضایت مندی ورزشکار نشانه تاثیر روحی این ورزش دارد. در واقع تاثیر دستگاه های بدنسازی بر سلامت جسم و روان بسیار خواهد بود.
گروه دوم ورزش ها
در گروه دوم می توان از دستگاه های بدنسازی و تاثیر آن بر سلامت جسم و روان توضیح داد. در این مورد می توان در ابتدا این نکته را یادآور شد که ورزش بدنسازی که مجموعه تمرینات و حرکاتی است که فرد را از لحاظ عضلانی و جسمانی آماده و قدرت فرد را افزایش می دهد. امروزه تمامی رشته های ورزشی موظف به انجام تمرینات بدنسازی هستند. در ورزشهای بدنسازی استفاده از دستگاه ها و تجهیزات نقطه اطمینان ورزشکار می باشند. ورزشکاری که در بدنسازی از دستگاه های ورزشی استفاده می کند از لحاظ موارد و نکات زیر به این اطمینان میرسد:
- ورزشکار بدنسازی با استفاده از دستگاه و تجهیزات نسبت به ایمن بودن کار خود و عدم آسیب دیدگی مطمئن خواهد گردید.
- استفاده از دستگاه در ورزش بدنسازی این اطمینان را به ورزشکار می دهد که انجام حرکات اصولی بوده و از استاندارد کافی و مطمئن برخوردار می باشد.
- استفاده از دستگاه بدنسازی ورزشکار را از تعداد حرکت ها و نظم در انجام آنها مطمئن می کند.
- استفاده از دستگاه ها در بدنسازی عضلات ورزشکار را به هماهنگی خاصی رسانده و کار متابولیسم و کالری سوزی را افزایش خواهد داد.
- استفاده از دستگاه های بدن سازی تاثیر مستقیم بر تمامی عضلات بدن داشته و ضمن درگیر نمودن آنها پایداری را افزایش خواهد داد. در عین حال تاثیر دستگاه های بدنسازی بر سلامت جسم و روان نیز تامین می شود.
- کار با دستگاه های بدنسازی موجب استحکام استخوانها و مفاصل گردیده و خطر پوکی استخوان را به صفر می رساند.
- استفاده از دستگاه های ورزش بدنسازی در زنان بر خلاف مردان ماهیچه ها و عضلات را در حد بالا زمخت نخواهد کرد.
تذکر مهم این که تمامی این مسائل و نکته نظر ها در صورتی کارآمد و جوابگو هستند که زیر نظر یک مربی کارآمد صورت پذیرد. حتما در کنار دستور ات مربی برای انجام حرکات ورزشی به صورت منظم، دقیق و شمرده استفاده از یک رژیم غذایی مناسب نیز تاثیر جدی بر سلامت جسمی دارد.
نکات مهم درباره تاثیر دستگاه های بدنسازی بر سلامت جسم و روان
در کنار توضیحات داده شده در مورد تاثیر ورزش و استفاده از دستگاه بدنسازی به مسیله روحی و روانی آن نیز بپردازیم.
با استفاده از دستگاه بدنسازی ضمن تقویت جسم ورزشکار از لحاظ روانی نیز به این نقطه از اطمینان خواهد رسید که احساس قوی شدن و عدم حقارت به او دست خواهد داد. متخصصان بر این عقیده هستند که ورزش علاوه حفظ و کمک به رشد سالم جسمی در تقویت روحیه فرد نیز تاثیر بسزایی گذاشته و فرد را دارای صفات خوب چون حفظ ارزشهای فردی و اخلاقی خصوصا در سطح جامعه می کند.
روح و روان ورزشکار به آن درجه از بزرگی می رسد که در سختی ها ومشکلات حتی شکست ها بتواند خود را کنترل کند. از اثرات دیگر ورزش بدنسازی و تجهزات آن می توان این موارد نیز اشاره کرد.
- افزایش حس اعتماد به نفس در فرد ورزشکار
- از بین بردن افسردکی در فرد
- تقویت و تمرکز بهتر در تصمیم گیری ها تاثیر دستگاه های بدنسازی بر سلامت جسم و روان
- تقویت قوای ذهنی
و دیگر موارد که به چند مورد آن اشاره شد.
حال چگونه متوجه تاثیر ورزش بر بدنمان شویم و با توجه به چه نکاتی تاثیر آن قابل ملاحظه است ؟اگر می خواهید بدانید به درستی ورزش کرده اید و از اتفاقات پس از ورزش بر روی بدن خود آگاه شوید با ما همراه باشید. نشانهها همیشه کاملا” گویا نیستند ، برای مثال میزان عرق کردن گاهی اوقات میتواند نشان دهنده تاثیر ورزش باشد . به طور متوسط در 60 دقیقه ورزش 0.8 تا 1.4 لیتر آب از بدن خارج میشود . سوزش عضلات نیز همیشه میتواند نشان دهنده تاثیر ورزش باشد .
6 نشانه زیر میتواند در تشخیص خوب پیش رفتن ورزش موثر باشد:
1- شما نمیتوانید به هنگام ورزش یک مکالمه را دنبال کنید !
اگر در میانه ورزش به سختی میتوانستید صحبت کنید یا گرایش داشتید که سوالات را با یک یا دو کلمه جواب دهید ، یعنی شدت ورزش شما مناسب است.
2- به سختی دور آخر تمرین را به پایان رساندید ؟
کم کردن سرعت در دورههای پایانی وزنه زدن ، بیشتر تلاش کردن و کمتر شدن سرعت انجام حرکات ، به سختی به پایان رساندن دور آخر ورزش ، همگی نشان دهنده خسته شدن عضلات و با موفقیت انجام شدن جلسه ورزشی است .
3- میزان توانایی خود را اندازهگیری کنید و هر بار سعی کنید که بیشتر فعالیت کنید .
بهترین راه برای اندازهگیری شدت ورزش این است که هر بار ماکزیمم میزان تکرار حرکات را اندازه بگیرید و در جلسه بعدی سعی کنید توانایی خود را افزایش دهید . بهتر است ماکزیمم میزان ضربان قلب را اندازهگیری کنید و نسبت به آن شدت ورزش را مدیریت کنید .
4- احساس خستگی بعد از ورزش …
بعد از ورزش باید احساس کنید که بدن را وادار به ادامه ورزش کردهاید اما نباید کاملا انرژی بدن تخلیه شده باشد ، اگر ورزش به خوبی انجام شود باید احساس کنید که بعد از ورزش هنوز کمی انرژی دارید .
5- ورم عضلات
بعد از ورزش استقامتی شدید ، میزان خون زیادی در عضلات جریان پیدا میکند تا ریزمغذیها و اکسیژن لازم به عضلات برسد و مواد سمی از عضلات خارج شوند . این مسئله باعث میشود که عضلات ورم کنند و به صورت موقت حجیمتر شوند . این اتفاق تا دو ساعت ادامه خواهد داشت .
6- خواب بهتر
بعد از یک روز سخت ورزشی ، خواب راحتتری خواهید داشت. این مسئله به دلیل هورمونهای بدن است . بعد از ورزش شدید سیتوکین در بدن ترشح میشود که باعث میشود خواب بهتر شود .
سخن آخر
در این نوشته ما به بررسی تاثیر دستگاه های بدنسازی بر سلامت جسم و روان پرداختیم. ورزش بدنسازی و استفاده از دستگاه ها و انجام منظم تمرینات زیر نظر مربی بدنسازی و تغذیه شما را از لحاظ جسمی تقویت می کند. اما پرورش ذهن و روان تان برعهده خودتان است که ورزش و قدرت بدنی شما را مغرور نکند. ورزش بایست ورزشکار را قوی و متواضع کند. در آن صورت موفق هستید.